Βιογραφικό

Χριστίνα Νικηταρά


 

Σπουδές – Μεταπτυχιακές Σπουδές – Προϋπηρεσία – Διδακτική Εμπειρία


 

Αποφοίτησε στα 1977 με βαθμό «Λίαν Καλώς» από το Φιλοσοφικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ενεγράφη στα 1973 κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων. Στο Δ’ έτος πήρε υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (1)

Το 1976 παντρεύτηκε με το γιατρό δρ. Νικόλαο Κρεμμύδα και απέκτησε πέντε παιδιά.

Από το 1978 έως το 1981 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολωνίας, στη Γερμανία. Εκεί υπό την άμεση επίβλεψη του καθηγητή της Φιλοσοφίας Karl Bormann διερεύνησε και συνέγραψε το πρώτο μέρος της διατριβής της με θέμα: «Η Αισθητική στον Πλωτίνο και στο Γρηγόριο Νύσσης».

Το 1998 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα «Παιδαγωγικές δομές της Νεοπλατωνικής και Χριστιανικής Αισθητικής. Πλωτίνος και Γρηγόριος Νύσσης».

Κατά τα σχολικά έτη 1979-1980 και 1980-1981 διορίστηκε και δίδαξε φιλολογικά μαθήματα στα Ελληνόπουλα του Γερμανικού Σχολείου Hauptschule II της πόλεως Wesseling.

Στα 1981 διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1987-88 αποσπάστηκε στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών, όπου οργάνωσε και δίδαξε σεμινάρια Φιλοσοφίας για τούς φοιτητές του 4ου έτους της Σχολής αυτής. Επίσης ορίστηκε μέλος επιτροπής για τη δημιουργία Μουσείου του Ελληνικού Αθλητισμού στην Αθήνα σε συνεργασία ΤΕΦΑΑ Αθηνών, ΥΠΠΟ και ΓΓΑ.

Από το 1990 ως το 1992 αποσπάστηκε στη ΣΕΛΔΕ Τριπόλεως, όπου διορίστηκε ως αναπληρώτρια Διευθυντή και δίδαξε Φιλοσοφία, Ψυχολογία και Νεοελληνική Λογοτεχνία. Συμμετείχε στη Διοικητική Επιτροπή αυτής της Σχολής και οργάνωσε πολλές επιστημονικές και πολιτιστικές ημερίδες σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Κατά τα ίδια σχολικά έτη 1990-1992 δίδαξε Φιλοσοφία και Ψυχολογία στη ΣΕΛΜΕ Τριπόλεως.

Στα 1992-1993 αποσπάστηκε στο ΜΔΔΕ, όπου δίδαξε Νεοελληνική Λογοτεχνία και Αρχαία Ελληνικά. Επίσης, παρουσίασε και δίδαξε ειδικά το παιδαγωγικό σύγγραμμα του Πλουτάρχου «Περί παίδων αγωγής».

Τον Αύγουστο του 1993 υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Βαθμολογητών γραπτού διαγωνισμού για την εισαγωγή στο ΜΜΔ.

Στα ίδια έτη 1992-1993 δίδαξε στα ΠΕΚ Τριπόλεως «Μεθοδολογία των Φιλοσοφικών Μαθημάτων» και στους δύο κύκλους επιμόρφωσης, την Εισαγωγική και τον 1οκύκλο Περιοδικής Επιμόρφωσης.

Την περίοδο 1996-1997 αποσπάστηκε στο Φ.Π.Ψ. Αθηνών, όπου δίδαξε σε σεμινάρια διδακτικής διαφόρων μαθημάτων.

Την περίοδο 1997 – 1999 δίδαξε στο Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά το 1999 – 2000 δίδαξε Φιλοσοφία του Πολιτισμού στο 8ο Εξάμηνο του Φιλοσοφικού Τμήματος του ΦΠΨ. Αθηνών.

Κατά το έτος 2001 δίδαξε Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης και Φιλοσοφία της Παιδείας στο Πρόγραμμα Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Αναβάθμισης των Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και το μάθημα της «Παιδικής Λογοτεχνίας».

Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2000-2001 και 2001-2002 δίδαξε Κοινωνικοπολιτική Διάσταση της Εκπαιδεύσεως της Κοινωνίας στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Το 1998 αποσπάστηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Υπήρξε μέλος της Κριτικής Επιτροπής για το βιβλίο «Αρχές Φιλοσοφίας Γ¢ Λυκείου, Θεωρητικής Κατεύθυνσης» των Θεοδοσίου Πελεγρίνη και Παναγιώτη Πανταζάκου.

Από το 1999 ανανεώθηκε η απόσπασή της στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, όπου τοποθετήθηκε στο Γραφείο Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων.

Κατά το 2000-2001 ορίστηκε Υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Το 2001 υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής για την Ολυμπιακή Παιδεία.

Από το 2002 μέχρι και τις 23-8-2004 υπήρξε Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Πρόεδρος του ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Αττικής και αναπληρωματικό μέλος του ΚΥΣΔΕ.

Από 1-9-2004 έως σήμερα υπήρξε Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος του ΠΥΣΔΕ Δυτικής Αττικής και αναπληρωματικό μέλος του ΑΠΥΣΔΕ Περιφερείας Αττικής.

Το 2003 δίδαξε στην Εισαγωγική Επιμόρφωση νεοδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΚ Πειραιά).

Το 2005 στο 3ο ΠΕΚ Αθηνών δίδαξε στην Α΄ Φάη Εισαγωγικής Επιμόρφωσης με θέμα: «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο σύγχρονο σχολείο».

Το 2006 δίδαξε στο 3ο ΠΕΚ Αθηνών στην Α΄ Φάση Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών δύο διδακτικές ενότητες.

Σεμινάρια – Συνέδρια με εισηγήσεις


 

Το 1982 Στη Λούβεν παρακολούθησε το 7ο Συνέδριο για τη Μεσαιωνική Φιλοσοφία. Το ίδιο έτος συμμετείχε σε επιμορφωτικό πρόγραμμα ΣΕΠ.

Ως υποδιευθύντρια της ΣΕΛΔΕ οργάνωσε πολλές επιστημονικές και πολιτιστικές ημερίδες σε συνεργασία με άλλους φορείς. Επιμορφωτικά σεμινάρια, στα οποία εισηγήθηκε παιδαγωγικά θέματα, έγιναν στα Λαγκάδια, στη Μεγαλόπολη, την Τρίπολη και την Κυπαρισσία.

Το 1991 στην Τρίπολη ήταν εισηγήτρια σε επιστημονικό σεμινάριο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Τρίπολης με θέμα : «Βία και επιθετικότητα».

Στα 1992 ως υποδιευθύντρια της ΣΕΛΔΕ Τριπόλεως οργάνωσε σε συνεργασία με τη ΝΕΛΕ επιμορφωτικά σεμινάρια πληροφορικής για τους επιμορφούμενους δασκάλους στα οποία συμμετείχε και η ίδια.

Συμμετείχε και παρακολούθησε την επιμορφωτική ημερίδα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, που διοργανώθηκε στις 14 Μαΐου 1992 από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αρκαδίας.

Παρακολούθησε το διήμερο σεμινάριο για τους αλλοδαπούς μαθητές, που διοργανώθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από τον τομέα Παιδαγωγικής στις 29-30 Οκτωβρίου 1992.

Στις 5 και 6 Νοεμβρίου 1999 παρακολούθησε διημερίδα με θέμα «Σύγχρονοι εκπαιδευτικοί προβληματισμοί» που συνδιοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Cedree, τη Διεθνή Ένωση Παιδαγωγικών Ινστιτούτων.

Επίσης συνεργάστηκε με το ραδιοφωνικό σταθμό Τριπόλεως της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο πρόγραμμα «Ραδιοφωνικό Πανεπιστήμιο», όπου επιμορφούμενοι δάσκαλοι συνεργάζονταν για την παραγωγή εκπομπών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο ΜΔΔΕ και στο πλαίσιο προγράμματος σειράς διαλέξεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, το οποίο δίδασκε, προσκλήθηκαν πανεπιστημιακοί καθηγητές, καθώς και τα μέλη της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς». Η ίδια, επίσης, προσκλήθηκε από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Ελευσίνας για παιδαγωγική διάλεξη.

Το 2002 στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο συμμετείχε στη συγκρότηση ομάδας έργου, παρακολούθησης επιμορφωτών, συγγραφικής ομάδας και αξιολογητών για το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα Νέων».


 

Στις 13 και 14 Νοεμβρίου 1999 παρακολούθησε την επιστημονική διημερίδα «Η Παιδεία ως αξία και η αξία της Παιδείας», που διοργανώθηκε από το Φιλοσοφικό Τμήμα του ΦΠΨ Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Ολυμπίας και στην οποία εισηγήθηκε το θέμα «Η αρετή δια βίου παιδεία στους Νόμους του Πλάτωνα».

Στις 12 Ιανουαρίου 2000 στο Σεμινάριο Επιμόρφωσης Θεολόγων της ΠΕΘ εισηγήθηκε το θέμα «Ο κόσμος και οι κόσμοι στη θεολογική σκέψη του Αγ. Γρηγορίου Επισκόπου Νύσσης».

Στις 12 Δεκεμβρίου 2000 στο πλαίσιο του Ιωβηλαίου 2000 μ.Χ. στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» εισηγήθηκε το θέμα «Ο ρεαλισμός και ο ρομαντισμός της Γεννήσεως του Χριστού».

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2001 εισηγήθηκε το θέμα «Το βιβλίο και η διδακτική στην προσχολική και δημοτική εκπαίδευση. Δεοντολογία και προοπτική», στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Σχολικών Συμβούλων της 14ης Περιφερείας Νομού Κοζάνης.

Συνέδρια

Συμμετείχε ως εισηγήτρια σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια Φιλοσοφίας. Ως υποδιευθύντρια της ΣΕΛΔΕ Τριπόλεως οργάνωσε και συμμετείχε σε πολλές ημερίδες με παιδαγωγικό περιεχόμενο και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το 1983 συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αθήνα με θέμα «Η Φιλοσοφία σήμερα».

Τον Σεπτέμβριο του 1985 συμμετείχε στο Α¢ Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας στη Σπάρτη με θέμα εισήγησης «Ο Πλατωνικός έρωτας, η Αριστοτελική όρεξη, η Χριστιανική αγάπη». Η εισήγηση αυτή είναι το ένατο κεφάλαιο του βιβλίου της «Εγχειρίδιο Φιλοσοφίας».

Τον Ιούλιο του 1988 συμμετείχε στο Β¢ Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας στη Ζαχάρω της Ολυμπίας για τον «Σκεπτικισμό» με θέμα εισήγησης «Σκεπτικισμός και Μεταφυσική». Η εισήγηση αυτή τελεί υπό δημοσίευση στο φιλολογικό περιοδικό «Πλάτων».

Το Σεπτέμβριο του 1989 συμμετείχε στη Β¢ Διεπιστημονική Εκδήλωση στη Ζαχάρω της Ολυμπίας με θέμα: «Ανθρώπινη και Φυσική κίνηση».

Στις 16 Ιανουαρίου 1991 σε επιστημονικό συνέδριο για τον Leonardo da Vinci στην Τρίπολη, το οποίο διοργάνωσε ως υποδιευθύντρια της ΣΕΛΜΕ σε συνεργασία με το Δήμο Τριπόλεως, εισηγήθηκε το θέμα: «Ο Leonardo da Vinci: βιογραφία, προσωπικότητα».

Στις 23 Φεβρουαρίου 1991 συμμετείχε σε πολιτιστική ημερίδα που οργανώθηκε από τη ΣΕΛΜΕ Τριπόλεως με την εισήγηση «Βυζαντινοί Φιλοσοφικοί Προσανατολισμοί στις απαρχές του Νεοελληνικού Κράτους».

Από 18 έως 21 Νοεμβρίου 1991 συμμετείχε στο επιστημονικό συμπόσιο που οργάνωσε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με γενικό θέμα: «Το Αθάνατο Νερό». Η εισήγησή της έφερε τον τίτλο «Το ύδωρ θεμέλιο της Προσωκρατικής Οντολογίας. Η συμβολή του Θαλή».

Στα 1991, επίσης, σε τιμητική εκδήλωση για τη Δημοκρατία, με συνδιοργανωτές το Γραφείο Β¢/θμιας Εκπαίδευσης και τη ΣΕΛΜΕ Τρίπολης, εισηγήθηκε το θέμα:«Παιδεία: ο στόχος της Αθηναϊκής Δημοκρατίας».

Στις 4 Ιουλίου 1999 στο Ε΄ Θεολογικό Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών εισηγήθηκε το θέμα «Φιλοσοφικές προϋποθέσεις του Εκκλησιαστικού Λόγου του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης».

Στις 14 Νοεμβρίου 1999 σε διημερίδα που διοργανώθηκε στην Αμαλιάδα από την Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας με θέμα: «Η παιδεία ως αξία και η αξία της Παιδείας» εισηγήθηκε το θέμα «Η αρετή δια βίου παιδεία στους Νόμους του Πλάτωνα».

Στις 30 Μαϊου 2000 στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας της Εταιρείας Αριστοτελικών Μελετών πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Δια βίου παιδεία και διαπολιτισμική εκπαίδευση».

Στις 14 έως 17 Ιουλίου 2000 στο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 15 Ιουλίου 2000 στο ΣΤ΄ Θεολογικό Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών στο Βόλο, εισηγήθηκε το θέμα «Η ανασύνταξη των χριστιανικών αρετών. Πρόταση του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης στην εκκλησία μπροστά στην 3η χιλιετία».

Το Σεπτέμβριο του 2000 συμμετείχε στο 4ο Διεθνές Συνέδριο για τον Γρηγόριο Νύσσης με την εισήγηση «Ο Χριστοκεντρικός ανθρωπισμός του Αγίου Γρηγορίου Επισκόπου Νύσσης».

Στις 22 Οκτωβρίου 2000 σε ημερίδα της ΕΛΜΕ Αρκαδίας στην Τρίπολη, εισηγήθηκε το θέμα «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη σύγχρονη κοινωνία, η δεοντολογία και η πραγματικότητα». Η εισήγηση αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Αλιεύς της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας.

Στις 3 Νοεμβρίου 2000 στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Παιδαγωγικής Εταιρείας εισηγήθηκε το θέμα «Παιδαγωγική αξία της αριστοτελικής φρόνησης».

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2001, στο Διεθνές Συνέδριο για το Σωκράτη συμμετείχε με την εισήγηση «Η δια βίου παιδεία. Το περιεχόμενο, η συμβολή και η έμπνευση του Σωκράτη».

Στις 8, 9 και 10 Νοεμβρίου 2001 συμμετείχε στο Ι Διεθνές Συνέδριο της Παιδαγωγικής Εταιρείας με θέμα εισήγησης «Η παγκοσμιοποίηση ως θεωρητική και πολιτική επιδίωξη για την …..».

Στις 18 Μαϊου 2002 συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο του Inter College της Κύπρου με θέμα εισήγησης «Η παγκοσμιοποίηση για έναν πολιτισμό ειρήνης».

Στις 31 Μαϊου 2002 συμμετείχε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με θέμα εισήγησης «Αξιολογικές προϋποθέσεις του κλασικού αθλητισμού».

Στις 29 Μαρτίου 2005 συμμετείχε στο Διεθνές Πατρολογικό Σεμινάριο Θεολογίας που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Θεολογίας « SNicolai» του Bari και το ΚέντροEcumenico της Αθήνας με θέμα εισήγησης « Εκκλησία, σώμα Χριστού κατά τον Άγιο Γρηγόριο Επίσκοπο Νύσσης».

Παιδαγωγικές-Εκπαιδευτικές-Επιστημονικές-Κοινωνικές δραστηριότητες

Ως Διευθύντρια Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής οργάνωσε τα κάτωθι σεμινάρια:

 1. Ημερίδα στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολείο-Μουσείο» με τίτλο: «Σουρεαλισμός και Νταλί», 20-09-2002, Στοά του Βιβλίου.

 2. Έκθεση μαθητικών έργων ζωγραφικής από Σχολεία της Ανατολικής Αττικής τον Οκτώβριο 2003 στη Στοά του Βιβλίου.

 3. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς στην Αρχαία Αγορά, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εκπαίδευση-Μουσείο», 18-10-2002, Αθήνα.

 4. Εκπαιδευτική ξενάγηση για εκπαιδευτικούς στην Εθνική Πινακοθήκη, στα πλαίσια του τομέα των πολιτιστικών προγραμμάτων «Εκπαίδευση Μουσείο», 31-10-2002, Εθνική Πινακοθήκη.

 5. «Ανοικτό Σχολείο», παιδαγωγική ημερίδα σε συνεργασία με το Δήμο Ν. Μάκρης, 23-11-2003, Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Δήμου Ν. Μάκρης.

 6. «Ανοικτό Σχολείο», παιδαγωγική ημερίδα αφιερωμένη στη Μητέρα σε συνεργασία με την Κοινότητα Αναβύσσου, 9-5-2004, Εκπαιδευτήριο Οργ. Τουριστικής Εκπ/σης- ΤΕΕ Αναβύσσου.

 7. Έκθεση Ζωγραφικής των Σχολείων Αν. Αττικής και έκθεση συγγραφικού έργου εκπ/κών Αν. Αττικής, 22& 23-11-2003, Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Δήμου Ν. Μάκρης

 8. «1ο Συμπόσιο Τέχνης, Μουσικό-Θεατρικό Συμπόσιο» σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρίου, 28 & 29-2-2004, Λαύριο-Παλαιό Μηχανουργείο.

 9. Εκδήλωση-αφιέρωμα στην γυναίκα, 14-5-2003, Αχαρνές.

 10. «Γυναίκα θεμέλιο Παιδείας, Προοπτική στην Κοινωνία», 15& 16 Μαρτίου 2003, διημερίδα στην Παλλήνη.

 11. «Αφιέρωμα στις Αχαρνές κάτω από τη σελήνη του Σεπτέμβρη», 10-9-2003

 12. Παιδαγωγικές απόπειρες: Πράξη 1η «Αγαπώ τον παππού…….αγαπώ την γιαγιά……..Οι νέοι γνωρίζουν τις ρίζες τους», 17-12-2003, Κλειστό Γυμναστήριο Παλλήνης.

 13. Παιδαγωγικές απόπειρες: Πράξη 2η «Αγαπώ τον παππού…….αγαπώ την γιαγιά……..Οι νέοι γνωρίζουν τις ρίζες τους», 29-1-2003, Δημαρχιακή Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Αχαρνών.

 14. Παιδαγωγικές απόπειρες: Πράξη 3η «Αγαπώ τον παππού…….αγαπώ την γιαγιά……..Οι νέοι γνωρίζουν τις ρίζες τους», σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Κορωπίου και ΚΑΠΗ Κορωπίου, 11-5-2003, Δημαρχείο Κορωπίου.

 15. Συμμετοχή στην Εκδήλωση για τη γιορτή της Μητέρας της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή»-Παράρτημα Νέας Μάκρης, 8-5-2004 ξενοδοχείο «Μάτι».

 16. Κριτική παρουσίαση του έργου του ποιητή Γεωργίου Παπακώστα, 19-1-2004 στην αίθουσα «Παρνασσός».

 17. Επιστημονική Ημερίδα «Ο Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης», 11-1-2003, Ε.Λ. Βουλιαγμένης.

 18. Επίσημη παρουσίαση των πρακτικών της Ημερίδας «Ο Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης», 7-11-2003, Αίθουσα «Μακεδονία», Π. Φάληρο.

 19. Ημερίδα Δ/ντων Σχολικών Μονάδων Αν. Αττικής. «Διοίκηση στην Εκπαίδευση», 11-4-2003, Αμφιθέατρο Ε.Λ. Βουλιαγμένης.

 20. 1η Σύνοδος Διευθυντών Γ/σίων-Λυκείων Αν. Αττικής σε συνάντηση εργασίας με θέμα «ΠΔΣ», 16-9-2003, 1ο Ε.Λ. Αχαρνών.

 21. «3η Σύνοδος Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Δ.Δ.Ε Αν. Αττικής », 21-4-2004. Ε.Λ. Βουλιαγμένης.

 22. Επιμορφωτική ημερίδα: «Η παιδαγωγική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη Β/θμια Εκπ/ση», 25-2-2003, Αίθουσα Εκδηλώσεων Γυμνασίου Λυκείου Ραφήνας

 23. Ημερίδα Πληροφορικής Δ/νσης Δ.Ε. Αν. Αττικής. Α. 6-3-2003, 1ο Ε.Λ. Βουλιαγμένης. Β. 13-3-2003, Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Αχαρνών.

 24. Ημερίδα για τους Σχεδιαστές-Αξιολογητές ΠΔΣ, 16-12-2003, Ε.Λ. Δροσιάς.

 25. «Οι αγώνες κύκλους κάνουν. Ολυμπία 776 π.Χ. –Αθήνα 2004», «Παραολυμπιακοί αγώνες», Διημερίδα Ολυμπιακών Εκδηλώσεων, 12 & 13 Μαΐου 2004 στο 1οΑθλητικό Κέντρο Γέρακα.

 26. «Τα απορρίμματα» και «Το νερό στη Μεσόγειο», 1-4-2004. Ημερίδα στο 1ο Γυμνάσιο Βούλας, σε συνδιοργάνωση με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφορικής για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη(MIO-ECSDE) και το 1ο Γυμνάσιο Βούλας.

 27. « Πανελλήνια συνάντηση Υπευθύνων Π.Ε. Β/θμιας Εκπ/σης», 18, 19 & 20 Ιουνίου 2004, συνδιοργάνωση με το Δήμο Λαυρίου & Υπευθύνους ΠΕ Β/θμιας Εκπ/σης Αττικής.

 28. Εθελοντική συμμετοχή της Δ/νσης Δ.Ε. Αν. Αττικής σε εκδήλωση δενδροφύτευσης σε Ολυμπιακά Αθλητικά Κέντρα της περιοχής, Νοέμβριος 2003.

 29. « Ημερίδα Παρουσίασης Σχολικών Προγραμμάτων & Δραστηριοτήτων 2003-2004», 22-6-2004 στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα.

 30. «Χτίζοντας Γέφυρες. Εμείς και οι άλλοι στην ίδια πόλη», στο πλαίσιο του Προγράμματος Ολυμπιακή Παιδεία, Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2003, Λαύριο (2ο Γυμνάσιο Λαυρίου).

Ως Διευθύντρια Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής οργάνωσε τα κάτωθι σεμινάρια:

  1. 1η Σύνοδος Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Δυτ. Αττικής, 27-9-2004, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτ. Αττικής.

 1. 2η Σύνοδος Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Δυτ. Αττικής με θέμα «Εφαρμογή της Π.Δ.Σ. στα Σχολεία της Δυτ. Αττικής, 19-10-2004, στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Ελευσίνας.

 2. Ξενάγηση-Περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας (σε συνεργασία με την Γ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), 1-11-2004.

 3. Ημέρα Καθαρισμού Σχολείων Δυτικής Αττικής, 10-11-2004.

 4. Ημερίδα στα πλαίσια του προγράμματος «Ανοικτό Σχολείο- Σχολείο και Οικογένεια», 14-11-2004, στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

 5. Ανάπλαση Αυλείου Χώρου Σχολικών Συγκροτημάτων 1ου και 2ου ΤΕΕ Ελευσίνας (σε συνεργασία με την Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ), 19-12-2004.

 6. Επιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπ/σης με θέμα « Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος Π.Ε.- Παιδαγωγικές προσεγγίσεις και διδακτικές στρατηγικές» (με συνδιοργανωτές τη Δ/νση Δ.Ε. Πειραιά και το Κ.Π.Ε. Δραπετσώνας), 26 και 27 Νοεμβρίου 2004, στο Κ.Π.Ε. Δραπετσώνας.

 7. Ενημερωτική συνάντηση στο πλαίσιο του Σ.Ε.Π. με θέμα « Σωστή πληροφόρηση για σωστή επιλογή», (σε συνεργασία με το Εν. Λύκειο Ν. Περάμου), 24-1-2005, στο Ενιαίο Λύκειο Νέας Περάμου).

 8. Σεμινάριο-Εργαστήριο με θέμα « Μαθαίνοντας στο Μουσείο Ελευσίνας», 8-2-2005, στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Ελευσίνας.

 9. 3η Σύνοδος Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Δυτ. Αττικής με θέμα εργασίας « Ανοικτό Σχολείο-Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (σε συνεργασία με τη Σχολή Πυροβολικού Ν. Περάμου), 22-2-2004, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Πυροβολικού Νέας Περάμου.

 10. Σεμινάριο Προαγωγής και Αγωγής Υγείας με θέμα « Επιμορφωτικό-Βιωματικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Δεξιοτήτων Προαγωγής και Αγωγής Υγείας» (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού), 17,18 και 19 Φεβρουαρίου 2005, στην Αίθουσα του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δυτικής Αττικής.

 11. Ημερίδα με θέμα «Δυσλεξία-Μαθησιακές Δυσκολίες», 5-4-2005, στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Ελευσίνας.

 12. Ημερίδα με θέμα « Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας» (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής), 20-4-2005, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου.

 13. Διημερίδα με θέμα «Εκπαιδευτικές Επαγγελματικές Αποφάσεις των Νέων» (σε συνεργασία με το ΓΡΑΣΕΠ Μάνδρας), 20 και 21 Απριλίου 2005, στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Μάνδρας.

 14. Ημερίδα με θέμα «Για τον Πολιτισμό και τη Γυναίκα» (σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Μάνδρας), 16-5-2005, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Μεγάρου Μάνδρας.

 15. Παρουσίαση Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Μέγαρα: Καθαρή και Πράσινη Πόλη» (σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαρέων), 23-6-2005, στον Αύλειο Χώρο του 1ου και 2ου Γυμνασίου Μεγάρων.

 16. 4η Σύνοδος Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Δυτικής Αττικής με θέμα την παρουσίαση CD «Παρόν και Μέλλον. Μέσα από τα μάτια των παιδιών», 27-6-2005, στην Αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής.

 17. 5η Σύνοδος Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Δυτικής Αττικής, 5-10/5/2005, στο Αμφιθέατρο Σχολής Πυροβολικού Νέας Περάμου.

 18. Ημερίδα «Ειδική Αγωγή – Μαθησιακές Δυσκολίες. Σύγχρονες τάσεις και Προοπτικές», 2-12-2005, στο Ενιαίο Λύκειο Μαγούλας

 19. 6η Σύνοδος Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Δυτικής Αττικής, 5-12-2005, στο 2ο Ενιαίου Λύκειο Ελευσίνας «Πυρουνάκειο».

 20. Ημερίδα «Γρηγόριος Νύσσης. Το πρόσωπο, το έργο, η προσφορά», 10-1-2006 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Μάνδρας.

 21. Ημερίδα «Τρεις Ιεράρχες», 30-1-2006 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγάρων.

 22. Επιμορφωτικό σεμινάριο σε θέματα διδακτικής των Μαθηματικών , 9 Μαρτίου 2006, 2ο Ε. Λ. Ελευσίνας «Πυρουνάκειο».

 23. Ημερίδα «Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», 13-3-2006 στο Ενιαίο Λύκειο Μαγούλας.

 24. 1ο Διήμερο Θεατρικό Φεστιβάλ Μονολόγου – Παρλάτας – Παντομίμας – Απαγγελίας – Θεατρικών Έργων Γυμνασίων και Λυκείων Δυτικής Αττικής, 6-7 Μαϊου 2006, στην αίθουσα εκδηλώσεων Λυκείου Μαγούλας.

 25. 7η Σύνοδος Δ/ντών Σχολικών Μονάδων Δ.Ε.Δ.Α., 21 Σεπτεμβρίου 2006, Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου.

 26. «Ευκλείδεια» 24, 25 και 28 Σεπτεμβρίου 2006. Δήμος Μεγάρων.

 27. 8η Σύνοδος Δ/ντών Σχολικών Μονάδων Δ.Ε.Δ.Α., 28 Νοεμβρίου 2006, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερυθρών.

 

Περιβαλλοντικές Παρεμβάσεις

στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δυτικής Αττικής.

 1. Παρουσίαση αναπλασθέντος χώρου σχολικών συγκροτημάτων 1ου 2ου ΤΕΕ Ελευσίνας &1ου ΣΕΚ Δυτικής Αττικής με τη Χορηγία των Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, 19-12-04.

 2. Πρόταση μέτρων για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών του σχολικού χώρου σχολικών συγκροτημάτων 1ου , 2ου ΤΕΕ Ελευσίνας &1ου ΣΕΚ Δυτικής Αττικής με τη Χορηγία των Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ..(19-12-04)

 3. Υποβολή νέων αιτημάτων προς τα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ Α.Ε. για τη βελτίωση του αύλειου σχολικού περιβάλλοντος χώρου του 1ου& 2ου ΕΠΑΛ Ελευσίνας, 4-10-06, Ορισμός Ημέρας Καθαριότητας των σχολείων. 25-10-04

 4. Καθαρισμός αύλειων χώρων σε συνεργασία με τους Δήμους και την Υγειονομική υπηρεσία της Νομαρχίας.22-3-05

 5. Πρόταση προς το Νομάρχη Δυτικής Αττικής κ. Αρ. Αρκουδάρη για την εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης χαρτιού & αλουμινίου στις σχολικές μονάδες της περιοχής.5-1-05

 6. Πρόσκληση στην ενημερωτική συνάντηση διευθυντών για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Μέγαρα ,πράσινη και καθαρή πόλη», 29-9-04

 7. Ενημερωτική συνάντηση εκπαιδευτικών για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Μέγαρα ,πράσινη και καθαρή πόλη»και δυνατότητες παρουσίασης.8-4-05, Πρόσκληση στην παρουσίαση του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπ/σης «Μέγαρα καθαρή και πράσινη πόλη».23-6-05

 8. Προτάσεις του Δήμου Ελευσίνας για την ανακύκλωση στα σχολεία.1-11-06 Αποστολή ερωτηματολογίων για το πρόγραμμα «Καθαρό Σχολείο» σε όλες τις σχολικές μονάδες. 2-11-06

 9. Οργάνωση ημερίδας με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων… η οργάνωση της ανακύκλωσης σε σχολεία της Ελευσίνας».16-2-06

 10. Προτάσεις του Δήμου Ελευσίνας για την ανακύκλωση στα σχολεία.1-11-06 Κοινοποίηση των προτάσεων του Δημάρχου Ελευσίνας για την ανακύκλωση στις σχολικές μονάδες Ελευσίνας.6-11-06

 11. Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «διαχείριση απορριμμάτων : ευθύνη του Δήμου και των δημοτών».9-2-06

 12. Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Δυτ. Αττικής που υλοποιούν προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και Πολιτιστικών θεμάτων με θέμα: «Εικαστικές προτάσεις στην υλοποίηση και παρουσίαση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων».27-1-06.

 13. Συμμετοχή των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ελευσίνας στις δράσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE περιβάλλον: «Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε πόλεις –Λιμάνια: ο κόλπος της Ελευσίνας το 2020».8-11-06.

 14. Πρόταση υλοποίησης Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με συνδιοργανωτές τη Δ/νση Δ.Ε. Δυτικής Αττικής, τη Δ/νση Δ.Ε. Πειραιά και το Κ.Π.Ε Δραπετσώνας προς τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Γούση.(26,27-11-04), 15-10-04. Έγκριση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με συνδιοργανωτές τη Δ/νση Δ.Ε. Δυτικής Αττικής, τη Δ/νση Δ.Ε. Πειραιά και το Κ.Π.Ε Δραπετσώνας.(26,27-11-04), 2-11-04. Έγκριση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με συνδιοργανωτές τη Δ/νση Δ.Ε. Δυτικής Αττικής, τη Δ/νση Δ.Ε. Πειραιά και το Κ.Π.Ε Δραπετσώνας και θέμα «αειφόρος κατανάλωση: υγεία και περιβάλλον».(2,3-12-05),12-1-06.

 15. Επιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με συνδιοργανωτές τη Δ/νση Δ.Ε. Δυτικής Αττικής, τη Δ/νση Δ.Ε. Πειραιά και το Κ.Π.Ε Δραπετσώνας και θέμα «αειφόρος κατανάλωση: υγεία και περιβάλλον».(9-4-06).

 16. Συμμετοχή στην εκδήλωση παγκόσμιας κοινής δράσης στα πλαίσια του ΕΝΟ program «φύτεψε ένα δέντρο για το περιβάλλον και την υγεία», 6-9-06.

 17. Επιστολή προς τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής για τη διάθεση δέντρων για δεντροφύτευση στα σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής στα πλαίσια της παγκόσμιας κοινής δράσης «φύτεψε ένα δέντρο για το περιβάλλον και την υγεία»,(21-9-06),13-9-06.

 18. Υλοποίηση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με συνδιοργανωτές τη Δ/νση Δ.Ε. Δυτικής Αττικής, τη Δ/νση Δ.Ε. Πειραιά και το Κ.Π.Ε Δραπετσώνας και θέμα την αειφορική κατανάλωση και το περιβάλλον.(1,2-12-06)

 19. Υλοποίησης επιμορφωτικού –βιωματικού σεμιναρίου στο κέντρο Περιβαλλοντικής εκπ/σης του Θέρμου με θέμα «νερό και αειφορεία». (31-3/2-4-06), 17-4-06.

 20. Διεξαγωγή ομιλιών στα σχολεία με θέμα «Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης: Βλέπω, ακούω, μαθαίνω, ενεργώ».(8/22-3-05), 17-2-05.

 21. Πρόταση συνεργασίας στον Αντιδήμαρχο και Υπεύθυνο Περιβάλλοντος κ. Καμπάνη για τη συνεργασία του Δήμου με τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων καθώς και τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Δήμου για την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος (5-6-06), 31-1-06.

 

 

Πολιτισμικές Παρεμβάσεις

στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής

 1. Υλοποίηση Σεμιναρίου- Εργαστηρίου του γραφείου Πολιτιστικών θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων με θέμα «Μαθαίνοντας στο Μουσείο Ελευσίνας, 8-2-05), 1-2-05.

 2. Οργάνωση Περιήγησης στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από τη ΔΕΔΑ σε συνεργασία με τη Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Οκτώβριος 2005.

 3. Προγραμματισμός επισκέψεων – ξεναγήσεων στους Αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της Δυτικής Αττικής, 10-11-05.

 4. Ξενάγηση της Πανελλαδικής οργάνωσης γυναικών «Παναθηναϊκή» στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Μεγάρων.

 5. Δημιουργία Οδηγού Ξενάγησης : Μέγαρα & Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων του γραφείου Πολιτιστικών θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων, 20-10-05.

 6. Εκπαίδευση και Αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας. Διοργάνωσης ημερίδας με τη ευκαιρία των Καλλιτεχνικών Αγώνων, 3-3-06.

 7. Υλοποίηση σεμιναρίου-εργαστηρίου με θέμα «Σχολείο και Μουσείο» 24-11-06.

 8. Αποστολή του CD «Δυτική Αττική: Παρόν και Μέλλον. Μέσα από τα μάτια των παιδιών» στο Γενικό Γραμματέα του τμήματος Β’ Προγραμμάτων της Δ/σης Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης του ΥΠΕΠΘ, κ.Α.Καραμάνο, 18-10-05.

 9. Πρόγραμμα «ΝΕΟΛΑΙΑ – Δράση 3» περιόδου Δεκεμβρίου 2005-2006 της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

 10. Συμμετοχή Σχολείων Δυτικής Αττικής στους καλλιτεχνικούς Αγώνες του 2005-2006, 25-10-06.

 11. Παρουσιάσεις στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων της Δ/σης:

  • Έκδοση της εφημερίδας «Μαθητικό Περισκόπιο» 3ου Γυμνασίου Μεγάρων, 3-1-06.

  • Έκδοση της εφημερίδας «Το Σχολείο μου», 1ο ΤΕΕ Μεγάρων, 22-2-05.

  • Έκδοση της εφημερίδας «Κουβέντες στα θρανία» 1ο Γυμνάσιο Μάνδρας, 1-3-05

  • Έκδοση της εφημερίδας «Τεχνών ΕΛΕΥΣΙΣ» 1ο ΤΕΕ Ελευσίνας,6-4-05.

  • Εργασία των μαθητών του 2ου Ενιαίου Λυκείου Ελευσίνας με τίτλο: «Η προεικόνιση της Σταυροαναστάσιμης πορείας του Χριστιανισμού», 6-4-05.

  • Έκδοση του περιοδικού «Μικρός Μύστης», 2ο Ενιαίο Λύκειο Ελευσίνας, 23-5-05

 1. Διοργάνωση Εκδ/σης 1η Θεατρική Συνάντηση Σχολείων ΔΕΔΑ,6,7-5-06.

Παρεμβάσεις Συμβουλευτικής και Αγωγής Υγείας

στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής

 1. Πρόταση συνεργασίας της Ιατροπαιδαγωγικής Μονάδας του Δήμου Μεγάρων με τα σχολεία των Μεγάρων στα πλαίσια του προγράμματος «Συμβουλευτική στα σχολεία», 6/12/2004

 2. Πρόγραμμα συνεργασίας με την υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ζαφειρίου -Συμβουλευτικών επισκέψεων στις σχολικές μονάδες της περιοχής, Γυμνάσια και Λύκεια Ζεφυρίου.

 3. Πρόγραμμα συνεργασίας με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της περιοχής μας.

 4. Παρεμβάσεις Συμβουλευτικής σε εβδομαδιαία βάση , 17-19/2/2005.

 5. Αγωγή Υγείας : Σεμινάριο σε συνεργασία με την ανεξάρτητη αρχή του συνηγόρου του πολίτη για εκπ/κούς. Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού, 12/4/2005.

 6. Επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών που εκπονούν προγράμματα Αγωγής Υγείας των σχολείων της Δ/σης και 1ου Γραφείου για θέματα Αγωγής Υγείας,23/3/2005.

 7. Ημερίδα Ευαισθητοποίησης Εκπ/κών σε συνεργασία με την Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού και την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, Γραφείο Αγωγής Υγείας, 2/11/2005.

 8. Πενθήμερο Ευαισθητοποίησης μαθητών/τριών και Εκπ/κών που διοργάνωσε τοΓραφείο Αγωγής Υγείας σε συνεργασία με την Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού και την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, 31/10/2006-4/11/2006.

 9. Σεμινάριο ευαισθητοποίησης εκπ/κών σε θέματα Σεξουαλικής Αγωγής- Διαφυλικών Σχέσεων, 26- 11- 2005.

 10. Παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης συνεργατών της ανεξάρτητης αρχής του συνηγόρου του πολίτη σε μαθητές/τριες με θέμα ‘τα παιδιά συναντούν το Συνήγορό τους’,5/12/2005 , 4ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου,12 /12/2005, 2ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου.

 11. Σεμινάριο Αγωγής Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ για θέματα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.16-17/1/2006, 23-24/1/2006.

 12. Παρέμβαση ευαισθητοποίησης σεμαθητές/τριες για το Aids, 28/2/2006.

 13. Σεμινάριο Αγωγής Υγείας και Συμβουλευτικής για θέματα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών,1, 8 Μαρτίου 2006, 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων.

 14. Ενημέρωση Σχολικών Μονάδων για τη λειτουργία κέντρου Πρόληψης και Υγείας Εφήβων στο Νοσοκομείο ‘Η Αγία Σοφία’.

 15. Παρεμβάσεις Ευαισθητοποίησης Εκπ/κων και Μαθητών για θέματα‘ πρόληψης στις εξαρτησιογόνες ουσίες αλλά και αντιμετώπισης συναφών συμπεριφορών από τους εκπαιδευτικούς’ στα ΤΕΕ Δυτ. Αττικής, Μάρτιος/Απρίλιος 2006 , ΤΕΕ Δυτ. Αττικής.

 16. Το γρ Παρέμβαση του γραφείου Αγωγής Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρο πρόληψης Εξάρτησης0Αγωγής Υγείας «Άρξις» των Δήμων Αγ.Βαρβάρας, Αιγάλεω & Χαϊδαρίου (λόγω απουσίας Κέντρου Πρόληψης στη Δυτική Αττική).Μάρτιος/Απρίλιος 2006 1ο ,2ο ,3ο ,4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας και Γυμνάσιο Ερυθρών.

 17. Σεμινάριο Ευαισθητοποίησης Εκπ/κων των ΤΕΕ της περιοχής μας για θέματα‘ πρόληψης στις ουσιοεξαρτήσεις.12/5/2006,2ο Λύκειο Ελευσίνας.

 18. Σεμινάριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας σε συνεργαία με την ΕΚΠΟΙΖΩ και θέμα: ’Αειφόρος κατανάλωση: υγεία και περιβάλλον’, 9/4/2006,Πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ‘Αντώνης Τρίτσης’.

 19. Παρέμβαση Αγωγής Υγείας και Συμβουλευτικής για θέματα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. 10- 5- 2006,Γυμνάσιο Ερυθρών.

 20. Συμμετοχή σε Δίκτυο Αγωγής Υγείας στην Περιφέρεια Αττικής σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και ατυχημάτων.4ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, 2ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου.

 21. Οργάνωση Επισκέψεων της επιτροπής του προγράμματος παχυσαρκίας της Νομαρχίας στα Γυμνάσια της Ελευσίνας, Μαγούλας ,Νέας Περάμου, Μεγάρων, Ερυθρών και Βιλλίων, 17/10/2006-7/11/2006.

 22. Σεμινάριο ευαισθητοποίησης για θέματα σεξουαλικής αγωγής – διαφυλικών σχέσεων, 7/11/2006.

 23. Πρόταση συνεργασίας του γραφείου Αγωγής Υγείας προς το ΚΕΠΥΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εφήβων των σχολείων της Δυτικής Αττικής.

 24. Πενθήμερη παρέμβαση ευαισθητοποίησης σε μαθητές/τριες και σεμινάριο για εκπ/κούς σε θέματα σεξουαλικής αγωγής, 6/11/2006- 10/11/2006,7/11/2006.

 25. Σεμινάριο ευαισθητοποίησης Εκπ/κών σε θέματα πρόληψης στα ΕΠΑΛ Δυτ. Αττικής, 14/11/2006.

 26. Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για θέματα σεξουαλικής αγωγής , 21/11/2006, Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου.

 27. Σεμινάριο Ευαισθητοποίησης Εκπαιδευτικών πάνω στο εκπ/κό υλικό ‘ στηρίζομαι στα πόδια μου’ για θέματα πρόληψης στις εξαρτησιογόνες ουσίες αλλά και αντιμετώπισης συναφών συμπεριφορών από τους εκπαιδευτικούς. 22/11/2006,29/11/2006

 28. Συνεργασία με το Δήμο Νέας Περάμου για την υλοποίηση Συμβουλευτικής υποστήριξης στα σχολεία της περιοχής.

Δημοσιεύσεις - Συγγραφικό έργο

 

Στα 1983 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Πλάτων» περίληψη από τα γερμανικά του έργου του καθηγητή της Φιλοσοφίας Karl Bormann, με τίτλο «Γλώσσα και πολιτισμός εις την επίδρασίν τους επί της γνώσεως της αληθείας».

Στα 1986 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο της «Δοκίμια» για το μάθημα της Έκθεσης των Μαθητών του Λυκείου.

Στα 1988 από τις εκδόσεις Παπαδημητρόπουλου κυκλοφόρησαν τα βιβλία της «Δοκίμια για το μάθημα της Έκθεσης των μαθητών του Λυκείου» και «Γλωσσική Διδασκαλία και Έκθεση».

Στα 1990 εκδόθηκαν από την Φιλεκδοτική τα βιβλία «Εγχειρίδιο Φιλοσοφίας» και «Ομιλίες και Λόγοι για τις σχολικές γιορτές».

Στα 2000 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ελλην το έργο «Φιλοσοφικός Περίπλους 1. Κεφάλαια Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας».

Στα 2000 εκδόθηκε το έργο «Φιλοσοφικός Περίπλους 2. Κεφάλαια Νεότερης Φιλοσοφίας».

Το 2001 εκδόθηκε η διδακτορική διατριβή από τις εκδόσεις «ΕΛΛΗΝ» με τίτλο «Παιδαγωγικές δομές της Νεοπλατωνικής και Χριστιανικής Αισθητικής. Πλωτίνος και Γρηγόριος Νύσσης».

Το 2003 εκδόθηκε το βιβλίο «Για τη Σιωπή……. Για την Αγάπη» από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝ.

 

Άρθρα

Στα 1992 εκδόθηκε από την Νομαρχία Αρκαδίας τιμής ένεκεν, για το συνέδριο των Παναρκάδων, το βιβλίο «Αφιέρωμα στην Αρκαδία, Αρκαδικά τοπωνύμια».

Στο περιοδικό «Γρηγόριος ο Παλαμάς» (έτος 82, τεύχ. 780, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1999) δημοσιεύτηκε η μελέτη της «Απλότης ή ταυτότης, η επίφαση της ετερότητας κατά τον Γρηγόριο Νύσσης» (σελ. 855-871).

Στο ίδιο επίσης περιοδικό (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2000) δημοσιεύτηκε η μελέτη «“Ο κόσμος” και “οι κόσμοι” στη σκέψη του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης».

Στο περιοδικό «Εκκλησιαστικός Φάρος», (τ. ΟΑ¢, 1999 Αλεξάνδρεια, σελ. 293-306) δημοσιεύτηκε η μελέτη «Φιλοσοφικές προϋποθέσεις του εκκλησιαστικού λόγου του Γρηγορίου Νύσσης».

Επίσης στο περιοδικό «Πλάτων» δημοσιεύτηκε η εργασία «Ο σκεπτικισμός θέση της μεταφυσικής. Το παράδειγμα του Ηράκλειτου».(τόμ. 51, 1999-2000, σελ. 165-170).

Στο περιοδικό «Παιδαγωγικός λόγος» δημοσιεύτηκε το άρθρο «Η πολιτική διάσταση της Πλατωνικής Παιδαγωγικής και Αισθητικής αντίληψης». (3/2000, σελ. 119-123).

Στο περιοδικό «Ελληνοχριστιανική Αγωγή», έτος ΝΓ¢, Αθήνα 460, Μάρτιος 2000, δημοσιεύτηκε η εργασία «Γονείς, τα πρότυπα των παιδιών», σελ. 81-89.

Στο περιοδικό «Αγωγή», τ. 480 έτος ΝΔ, 2001 και τ. 483, 2001, δημοσιεύτηκαν τα άρθρα «Η εκπαιδευτική δεοντολογία στον ορίζοντα της παγκοσμιοποίησης» και «Η αγωγή ως περιεχόμενο της πρακτικής φιλοσοφίας», αντίστοιχα.

Στο περιοδικό «Ανάλεκτα» 2000, δημοσιεύτηκε η μελέτη «Παιδεία: ο στόχος της Αθηναϊκής Δημοκρατίας» ( τόμος. Α΄ - 2000, περ. Β’, εκδόσεις του Ινστιτούτου των Ανατολικών Σπουδών της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, σελ. 241-2498).

Στο περιοδικό «Επιθεώρηση Επιστημονικών και Εκπαιδευτικών θεμάτων» δημοσιεύτηκε η μελέτη «Η Παιδαγωγική αξία της Αριστοτελικής φρόνησης», σελ. 106-116 (Αθήνα 2001).

Στο ίδιο περιοδικό (τεύχος 5, 2001) δημοσιεύτηκε το άρθρο «Δια βίου παιδεία, διασαφήνιση και ορισμοί».

Στο περιοδικό «Αλιεύς» δημ. «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη σύγχρονη κοινωνία. Η δεοντολογία και η πραγματικότητα», σελ. 15-19 (Περιοδικό της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας, έτος ΛΓ΄, αρ. 224 Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2000).

Στο περιοδικό «Αγωγή», δημοσιεύτηκε το άρθρο «Η αγωγή ως περιεχόμενο της πρακτικής Φιλοσοφίας», έτος ΝΔ΄, αρ. 483, (Αθήνα Ιούλιος 2001).

«Δια βίου παιδεία. Διασαφήνιση και ορισμοί», περιοδικό «Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Θεμάτων», Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τ. 5, Αθήνα 2001 σελ. 71 κ.ε.

«Ο ρεαλισμός και ο ρομαντισμός της του Χριστού Γεννήσεως», περιοδικό «Κοινωνία», τ. 4, Αθήνα 2001, σελ. 341 κ.ε.

«Η φιλοσοφία και η θεολογία της Στωϊκής αλλοτρίωσης», περιοδικό «Πλάτων», τόμ. 52 (2001-2002), Αθήνα 2002.

Τον Απρίλιο του 2002 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ποιητικές Διαδρομές-Δυτικές Ινδίες», σελ. 148-150, το κείμενο «ο μύθος και ο λόγος» το οποίο αποτέλεσε κομμάτι της κριτικής παρουσίασης της συλλογής του ποιητή Βασίλη Φλώρου «Οι μνήμες των Κενταύρων», στη Δραματική Σχολή.

Το 2001 εκδόθηκε η Διδακτορική Δατριβή μου από τις Εκδόσεις «ΕΛΛΗΝ» με τίτλο «Παιδαγωγικές δομές της Νεοπλατωνικής και Χριστιανικής Αισθητικής. Πλωτίνος και Γρηγόριος Νύσσης».

Το Σεπτέμβριο-Οκτώμβριο 2002, στο περιοδικό «Γρηγόριος ο Παλαμάς», έτος 85, τ.794, δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Ανθρωπολογικές διευκρινίσεις επί της βιοηθικής του Αγίου Γρηγορίου Επισκόπου Νύσσης.

Στο διμηνιαίο περιοδικό του Ι.Ν. Γεννήσεως Θεοτόκου Ραφήνας, έτος 3ο, τ. 18, Δεκέμβριος 2002 δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Χρόνος και Αισθητική».

Στο περιοδικό Ακαδημίας Αθηνών «Φιλοσοφία», Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας δημοσιεύτηκε το άρθρο “EINFΑ CHHEIT ODERIDENTITAT”, τόμος 33, σελ 205-217, Αθήνα 2003.

Στο περιοδικό της Ακαδημίας Αθηνών «Φιλοσοφία», Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας δημοσιεύτηκε το άρθρο “HERACLITUSANTHROPOLOGY AND SCEPTICISM”, τόμος 33 σελ 265-268 Αθήνα 2003.

Τον Ιούλιο του 2004 στα ΚΩΑΚΑ, επίσημη έκδοση του συλλόγου επιστημόνων «Ο Φιλητάς» δημοσιεύτηκε το άρθρο «Ιπποκρατική Βιοηθική».

 

Δημοσιογραφική εμπειρία

Έχει δημοσιογραφική εμπειρία. Συνεργάστηκε με τη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης ως υποδιευθύντρια της ΣΕΛΔΕ Τριπόλεως, στο Πρόγραμμα Ραδιοφωνικό Πανεπιστήμιο.

Επίσης ήταν παραγωγός εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής από πενταετίας, στον 89,4FM. Στον ίδιο σταθμό είχε και δεύτερη ραδιοφωνική εκπομπή με περιεχόμενο την παιδική λογοτεχνία παρουσίαζε επί τετραετία.

Βιβλιοκρισίες

Στο περιοδικό «Φιλοσοφική Παιδεία», έτος 7ο τεύχος 22, Μάιος του 2001, δημοσιεύτηκε βιβλιοκρισία για τα δύο βιβλία της, «Φιλοσοφικός Περίπλους Ι. Kεφάλαια Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας», «Φιλοσοφικός Περίπλους ΙΙ. Kεφάλαια Νεότερης Φιλοσοφίας».

Στο περιοδικό «Φιλοσοφική Επιθεώρηση», τ. 54 τόμος ΙΒ του 2001, δημοσιεύτηκε επίσης για τα ίδια βιβλία της σχετική βιβλιοκρισία.

Τα ίδια βιβλία επελέγησαν από τον εκδοτικό οίκο για τη Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης.

Μέλος Επιτροπών

 

 • Μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

 • Μέλος της Επιτροπής των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

 • Μέλος της Ελληνικής Παιδαγωγικής Εταιρείας.

 • Μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας.

 • Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων «ο Πλάτων».

 • Μέλος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή».

 • Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) Ανατολικής Αττικής (2002-2004).

 • Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) Δυτικής Αττικής (2005-2007)

 
 
 
 

CURRICULUM VITAE OF

DR. CHRISTINA NIKITARA

 

 

 

STUDIES

 

She graduated in 1977 with the degree “Very Good” from the Philosophical Department of Philosophical Faculty of University of Athens, where she was registered through entry examinations in 1973 . In the fourth year she was awarded a scholarship by the State Scholarships Foundation. In 1976, she got married to doctor Nikolaos Kremmydas and gave birth to five children.

 

 

POST-GRADUATE STUDIES

 

She studied in the University of Cologne in Germany from 1978 until 1981. There, under the direct supervision of Professor of Philosophy Karl Bormann, she did research and wrote the first part of her thesis on the subject “The Aesthetics in Plotinos and Gregorios Nyssis”.

In 1998 she became a University teacher of the University of Crete on the subject “Pedagogic structures of Neoplatoniki and Christian aesthetics. Plotinos and Gregorios Nyssis”.

 

 

POST-GRADUATE STUDIES

 

She taught language courses to Greek students in the German School Hauptschule II in the city of Wesseling during the school years 1979-1980 and 1980-1981. In 1981 she was appointed to the Secondary Education. During the Academic Year 1987-1988 she was transferred to the University Athens/ PE Department, where she organized and delivered seminars of Philosophy for the students of 4th year of this Faculty.

Also, she was positioned as a member of the committee for the creation of the Museum to Greek Sports in Athens in collaboration with the University of Athens / PE Department, the Ministry of Culture and the General Secretariat of Sports. From 1990 until 1992 she was transferred to the School of Training of Teachers of Secondary Education, in the town of Tripolis, where she was positioned as Head Assistant and taught Philosophy, Psychology and Modern Greek Literature. She participated in the Administrative Committee of this Faculty and organized a lot of scientific and cultural meetings in collaboration with other institutions. During the school years 1990 – 1992 she taught Philosophy and Psychology in the School of Training of Teachers of Secondary education in the town of Tripolis. From 1992 until 1993 she was transferred to MDDE where she taught Modern Greek Literature and Ancient Greek. Also, she presented and taught specifically the Pedagogic book of Plutarch “About children’s education”. In the same years 1992-1993 she taught “Methodology of Philosophical Courses” in the Regional Educational Centres in the town of Tripolis and in the two circles of training, the introductive and the first circle of Periodical Training. In 1996-1997 she was transferred to the University of Athens, Philosophical-Pedagogical- Psychological Department, where she taught various courses in seminars of didactics. In 1999-2000 she taught Philosophy of Culture in the 8th half- year period of the Philosophical Department of PPP Faculty. In 2001 she taught Sociology of Education and Philosophy of Education in the Program Academic and Professional Upgrade of the Primary School Teachers of the Pedagogic Department of the University of Athens.

In academic years 2000-2001 and 2001-2002 she taught Sociopolitical Dimension of Education of Society in the Maraslion Teaching Centre of Municipal Education. In 1998 she was transferred to the Pedagogic Institute. She was also a member of the Evaluation Committee for the book “Beginning of Philosophy of third grade of the Senior High School, Theoretical Direction” by Theodosis Pelegrinis and Panayotis Pantazakos. In 1999, her transfer to the Pedagogic Institute was renewed and became head of the Office of Public and International Relations. In the period 2000-2001 she was the person in charge of Public Relations of the Pedagogic Institute. From 2002 until 23rd of August, 2004, she was the Director of the Headquarters of Secondary Education of Eastern Attica, Chairman of the Regional Official Council of Secondary Education of Eastern Attica and Substitute member of the Central Official Council of Secondary Education. Since 1st of September 2004, she has been the Director of the Headquarters of Secondary Education of Western Attica, Chairman of the Regional Official Council of Secondary Education of Western Attica and Substitute member of the Supreme Regional Official Council of Secondary Education of Attica Prefecture.

 

 

SEMINARS

 

In 1982 in the town of Louven she attended the 7th International Congress on the Medieval Philosophy. The same year she participated in SEP training program.

In 1992 as deputy manager of the School of Training of Teachers of Secondary Education of Tripolis, she organized seminars of information of Technology for the trained schoolteachers in which she participated herself, in collaboration with the Prefectural Committee of Training. She took part and attended a training meeting. On the Environmental Education, which was organized on 14th May 1992 by the Headquarters of Primary Education of Prefecture Arcadia. She attended a two-day seminar for the foreign students, which was organized by the Sector of Pedagogics in the University of Athens/ Philosophical Faculty on 29-30 October 1992.

On 5 and 6 November, she attended a seminar on the subject “Modern Educational Reflections” which was co-organized by the Pedagogic Institute and the Cedree, the International Union of Pedagogic Institutes.

 

 

SEMINARS WITH PROPOSALS

 

On 13 and 14 November 1992 she attended a training meeting “The Education as value and the value of Education”, which was organized by the University of Athens / Philosophical- Pedagogical- Psychological Department in collaboration with the Municipality of Olympia and in which she proposed the subject “The virtue via life education in the Laws of Plato”.

On 12 January 2000 in the Seminar of Training of Theologians of the Regional Educational Training Centre she proposed the subject “The world and the worlds in the theological thought of Saint Gregorios, Bishop of Nissis.

On December 2000 in the frame of Jovilaeus 2000 AD in the Philological Association “Parnassos” she proposed the subject “The realism and the romanticism of Nativity.

On 5 September 2001 she proposed the subject “The book and the didactics in the preschool and municipal education. Deontology and prospect”, in the Training Seminar of School Advisers of 14th Region of Prefecture Kozani.

 

 

 

CONGRESSES

 

She participated as a key-note speaker in a lot of Greek and international congresses of Philosophy. As a deputy manager of the School of Training of Teachers of Secondary Education of Tripolis she organized and participated in a lot of meetings with pedagogic content and a lot of cultural events. In 1983 she participated in the 2ndPan-Hellenic Congress of Philosophy in Athens on the subject “The Philosophy Today”.

In September 1985 she participated in the First International Conference of Philosophy in the town of Sparta on the subject proposal “The Platonic love, the Aristoteloki orexi, the Christian love”. This proposal is the ninth chapter of the book “Handbook of Philosophy”.

In July 1988 she participated in the Second International Conference of Philosophy in Zaharo-Olympia on the “Sceptism” on the subject proposal “Sceptism and Metaphysical”. This proposal takes place under publication in the philological journal “Plato”.

In September 1989 she participated in the Second Interdisciplinary Event in Zaharo-Olympia on the subject: “Human and natural movement”.

On 16 January 1991, in the Scientific Congress for Leonardo da Vinci in the town of Tripolis, organized by her as deputy manager of SELME in collaboration with the Municipality of the town of Tripolis she proposed the subject: “Leonardo da Vinci: biography, personality”.

On 23 February 1991, she participated in cultural meeting which was organized by the SELME of the town of Tripolis with the proposal “Byzantine Philosophical Orientations in the beginnings of Modern Greek State”.

From 18 until 21 November 1991 she participated in the scientific conference organized by the National Kapodistriako University with the general subject “The Immortal Water”. Her proposal carried the title “The Water Foundation of Prosocratiki Ontology. Thalis´ contribution”.

In 1991,also, in an honorary event for the Democracy with the office of the Secondary Education and SELME Tripolis as co-organizers she proposed the subject: “Education: the objective of Athenian Democracy”.

On 4 July 1999 in the fifth Theological Congress of Postgraduate students of the University of Athens, she proposed the subject “Philosophical conditions of Ecclesiastical Reason of Saint Gregorios Nissis”.

On 14 November 1999 in the training meeting which was organized in the town of Amaliada by the Company of the Ancient Greek Philosophy on the subject: “The Education as value and the value of Education” she proposed the subject “The virtue via life education in the Laws of Plato”.

On 30 May 2000 in the 3rd Pan-Hellenic Congress of Philosophy of the Company of Aristotle´s studies she was a key-note speaker on the subject “Via life education and cross- cultural education”.

On 15 July 2000 in the sixth Theological Congress of Postgraduate students of Theological Faculty of the University of Athens in Volos, she proposed the subject “The reorganization of Christian Virtues. Proposal of Saint Gregorios Nyssis to the Church in the 3rd millennium”.

On September 2000 she participated in the 4th International Congress for Gregorios Nyssis with the proposal “the Christian-centered humanism of Saint Gregorios, Bishop of Nyssis.

On 22 October 2000, in a meeting of ELME Arkadia in the town of Tripolis, she proposed the subject “the role of the teacher in the modern society, the deontology and reality”. The proposal was published in the journal “Alieus” of the Monastery of the regions of Mantinia and Kinouria.

On 3 November 2000 in the 2nd Pan-Hellenic Congress of Pedagogic Company she proposed the subject “Pedagogic value of Aristotle’s prudence”.

On 30 September 2001, in the International Congress about Socrates, she participated with the proposal “The via life education. The content, the contribution and the inspiration of Socrates”.

On 10 November 2001, she participated in the 3rd Pan-Hellenic Congress of Pedagogic Company on the subject proposal “The globalization and the pedagogic proposal”.

On 18 May 2002 she participated in the International Congress of Inter College of Cyprus on the subject proposal “ The globalization for a culture of peace”.

On 31 May 2002 she participated in the 6th Pan-Hellenic Congress of Graduates of Natural Education on the subject proposal “Evaluative conditions of classic sports”.

On 29 March 2005 she participated in the International Patrologiko Seminar of Theology that was organized by the Institute of Theology “S. Nikolai” of Bari and the Centre Ecumenical of Athens on the subject proposal “Church, Christ’s body according to Saint Gregorios, Bishop of Nyssis”.

 

 

 

PEDAGOGIC-EDUCATIONAL-SCIENTIFIC-SOCIAL ACTIVITIES

 

 

As deputy manager of SELDE, she organized a lot of scientific and cultural meetings in collaboration with other institutions as well as training seminars in the towns of Lagadia, Megalopolis, Tripolis and Kiparissia in which she proposed pedagogic subjects. Also she collaborated with the radio station of Tripolis of the Greek Broadcasting corporation in the programme “Radio University”, where trained school teachers worked for the production of radio broadcastings. While being on duty in the MDDE and in the frame of programme of line of lectures in the course of Modern Greek Literature, in which she taught, University teachers were invited as well as the members of “Feminine Literary Company”. She was also invited for a pedagogic lecture by the Association of Schoolteachers and Kindergarten teachers of the city of Eleusis.

In 2002, in the Pedagogic Institute she participated in the constitution of teams, responsible for the production of educational materials, of the follow-up of teachers, teacher-trainers and assessors in the frame of the programme “Business dexterity new”.

As Director of Headquarters of Secondary Education of Eastern Attica Prefecture, she organized seminars as follows:

1. Meeting in the frames of the programme “School –Museum” entitled: “Surrealism and Dahli” ,20-09-2002, Gallery of Book.

2. Exhibition of students´ paintings from School of Eastern Attica in October 2003 in the Gallery of Book.

3. Educational programme for teachers in the Ancient Market, in the frames of educational programme “Education-Museum”, 18-10-2002, Athens.

4. Educational conduced tour for teachers in the National Art Gallery, in the frames of sector of cultural programme “Education-Museum”, 31-10-2002, National Art Gallery.

5. “Open School”, pedagogic meeting in collaboration with the Municipality of the town N. Makri, 23-11-2003, Cultural and Athletic Park of the Municipality of the town of N. Makri.

6. “Open School”, pedagogic meeting, dedicated to the Mother in collaboration with the Municipality of the town of Anavissos, 9-5-2004, the School of the Touristic Education – Vocational School of the town Anavissos.

7. Paint Exhibition of Schools of Eastern Attica and Exhibition of author’s work of teachers of Eastern Attica, 22 and 23-11-2003, Cultural and Athletic Park of the Municipality of the town N. Makri.

8. 1st Conference of Art, Musical-theatrical conference in collaboration with the Municipality of the town Lavrion, 28 and 29-2-2004, Lavrion – Old Mihanourgio.

9. Event in honour of the woman, 14-5-2003, area of Aharnes.

10. “Woman as the Foundation of Education, Prospect in the Society, 15 and 16 March 2003, training meeting in Pallini.

11. “Event in honour of Aharnes under the moon of September”, 10-9-2003

12. Pedagogic attempts: action 1st “ I love the grandmother … I love the grandfather … The young people know their roots”, 17-12-2003. Closed Gym of Pallini.

13. Pedagogic attempts: action 2nd “I love the grandmother … I love the grandfather … The young people know their roots”, 29-1-2003. Hall of Events of Municipality of Aharnes.

14. Pedagogic attempts: action 3rd “ I love the grandmother … I love the grandfather … The young people know their roots”, in collaboration with the 2nd High School of the town of Koropi and the Centre for elderly citizens of the town of Koropi, 11-5-2003, Town Hall of Koropi.

15. Attendance in the Event for the Feast of Mother of Pan-Hellenic Organization of Women “Panathinaiki – Branch of the town of N. Makri, 8-5-2004 Hotel “Mati”.

16. Critical presentation of work of poet George Papakostas, 19-1-2004 in the Hall “Parnassos”.

17. Scientific meeting with the subject “Saint Gregorios, Bishop of Nyssis”, 11-1-2003, E.L. Vouliagmeni.

18. Official presentation of records of the meeting “Saint Gregorios, Bishop of Nyssis, 7-11-2003, Hall “Macedonia”, P. Faliron.

19. Meeting of Headquarters of Schools in Eastern Attica Prefecture. “Educational Management”, 11-4-2003, Auditorium E.L. Vouliagmeni.

20. 1st Congress of Headquarters of Junior and Senior High Schools of Eastern Attica Prefecture in a working meeting on the subject “Additional Institute Support, 16-9-2003, 1st Senior High School of Aharnes.

21. 3rd Congress of Head teachers of Schools of Secondary Education of Eastern Attica Prefecture 21-4-2004 E.L. Vouliagmeni.

22. Training meeting: “The pedagogic implementation of New Technologies in the Secondary Education, 25-2-2003, Hall of Events of Junior High School-Senior High School of the town of Rafina.

23. Meetings on Computers of Headquarters of Eastern Attica Prefecture, 6-3-2003, 1st Senior High School of the town of Vouliagmeni. 13-3-2003, Hall of Events of Municipality Aharnon.

24. Meeting for Designers-Assessors in terms of Additional Instructive Support, 16-12-2003, Senior High School of Drosia.

25. “The games make circles”. Olympia 776 B.C.- Athens 2004 “The Paraolympic Games”, a two-day meeting on Olympic Events , 12 and 13 May 2004 in the First Athletic Centre of Geraka.

26. “The litter” and “the water in the Mediterranean”, 1-4-2004. meeting in the 1st Junior High school of Voula in cooperation with the Mediterranean Office of Information Technology for the Environment, the Culture and the Sustained Growth (MIO-ESCDE) and the 1st Junior High School of Voula.

27. “Pan-Hellenic meeting of the Heads of the Environmental Education of Secondary Education, 18,19 and 20 June 2004 organized by the Municipality of the town of Lavrion and the Heads of the Environmental Education of Secondary Education of Attica Prefecture.

28. Voluntary attendance of the Headquarters of Secondary Education of Eastern Attica Prefecture in an event of planting trees in the Olympic Athletic Centres of the region, November 2003.

29. “Meeting of presentation of School Programmes and Activities 2003-2004”, 22-6-2004 in the Artistic Junior High School of Geraka.

30. “Building Bridges. We and the other people in the same city”, in the frame of programme Olympic Education, January-September 2003, Lavrio (2nd Junior High School Lavrio).

 

The following seminars have been organized under her auspices as the Head of the Headquarters of Secondary Education of Western Attica Prefecture:

 

1st Congress of Headteachers of Schools of Western Attica Prefecture, 27-9-2004, in the Hall of Prefectural Council of Western Attica.

2nd Congress of Headteachers of Schools of Western Attica on the subject “Implementation of Additional Teaching Support in the school of Western Attica, 19-10-2004, in the 2nd Senior High School of the town of Eleusis.

Guided Tour in the Archaeological area of Eleusis (in collaboration with the Office of Prehistoric and classic Antiquities),1-11-2004.

Day of cleaning of Schools of Western Attica Prefecture,

10-11-2004.

Meeting in the frames of programme “Open School- School and Family”, 14-11-2004, in the Working Centre Eleusis.

Embellishment of yards of the 1st and 2nd Vocational Schools of Eleusis (in collaboration with the Cements TITAN industry), 19-12-2004.

Training Seminar of Environmental Education on the subject “Planning and implementation of Environmental Education – Pedagogic approaches and teaching strategies” (with the headquarters of Secondary Education of Piraeus Prefecture and Environmental Centres of Drapetsona as reorganizers-9, 26 and 27 November 2004. Venue: Environmental Centre of Drapetsona.

Informative meeting in the frame of the School Professional Orientation on the subject “Right information for right choice” (in collaboration with the Senior High School of the town of N. Peramos.

Seminar – laboratory on the subject “Learning in the Museum of Eleusis”, 8-2-2005, in the 2nd Senior High School of Eleusis.

3rd Congress of Headquarters of Schools of Western Attica on the issue “Open School-Education and Culture” (in collaboration with the Military School of Artillery of N. Peramos) 22-2-2004 in the Auditorium of the Military School of Artillery of N. Peramos.

Seminar of promotion and Education of Health on the Subject “Training – Experiential Seminar of Educational Skills of Promotion and Education of Health” (in collaboration with the Institute of Health of Child) 17,18 and 19 February 2005 in the Hall of Advisory Station of young people of Western Attica.

Meeting on the subject “Dyslexia–Training Difficulties”,5-4-2005, in the 2nd Senior High School of Eleusis.

Meeting on the subject “The learning of Greek language as a foreign language” ( in collaboration with the Institute of Immigratory Policy), 20-4-2005, in the Cultural Centre of Municipality Aspropyrgos.

A two-day seminar on the subject “Educational Professional Decisions of Young People (in collaboration with the Professional – Orientation Centre of Mandras), 20 and 21 April 2005, in the Municipal Theatre of Municipality Mandras.

Meeting on the subject “For the Culture and the Woman” (in collaboration with the Cultural Organism of Municipality of Mandras), 16-5-2005, in the Hall of Metings of Municipal Palace of Mandras.

Presentation of Programme of Environmental Education on the subject “Town of Megara: Clean and Green City” (in collaboration with the Municipality of Megara), 23-6-2005. Venue: the yard of the 1st and 2nd Junior High Schools of Megara.

4th Congress of Headteachers of Schools of Western Attica concerning the presentation of the CD “Present and Future. Through the eyes of children”, 27-6-2005, in the Hall of Prefectural Council of Western Attica.

 

PUBLICATIONS – AUTHOR’S WORK

 

In 1983 a summary written in German was published in the magazine “Plato” regarding the work of professor of Philosophy Karl Bormann, entitled “The effect of the language and culture on the knowledge of truth”.

In 1986 the book “Essays” was circulated by Konstatiniotis Publications as for the subject of Writing for the students in Senior High School and “Linguistic Teaching and Writing” were circulated by Papadimitropoulos Publications.

In 1990 the books “Handbook of Philosophy” and “Speeches for the School Celebrations” were published by the Filoekpedeftiki Company.

In 2000 the work “Philosophical Circum-navigation 1.Chapters of Ancient Greek Philosophy” was published by Ellin Publications.

In 2000, the work “Philosophical Circum-navigation 2.Chapters of Newer Philosophy” was published.

In 2001 the doctoral thesis entitled “Pedagogic Structures of Neoplatonic and Christian Aesthetics. Plotinos and Gregorios Nyssis” was published by Ellin publications.

In 2003 the book “On the silence…for the Love” was published by the Ellin Publications.

 

 

 

PUBLISHED ARTICLES

 

In 1992, the book “Homage of Arkadia”, Arkadian place name”, published honoris causa by the Prefecture of Arkadia.

In the journal “Gregorios Palamas” (year ´82, issue 780, November – December 1999), the study of “Simplicity or Identity, the Emphasis on Alterity according to Gregorios Nyssis” (page 855-871).

In the same journal (January – February 2000) the study “The world” and “the worlds” in the thought of Saint Gregorios, Bishop of Nyssas.

In the journal “Ecclesiastical Lighthouse” (issue OA´ 1999 Alexandria, p.293-306), the study “Philosophical conditions of ecclesiastical reason of Gregorios Nyssis”.

Also, in the journal “Plato” the work “The skepticism as a major point in metaphysics. The example of Heraklitos”. (Volume 51, 1999-2000, p. 165-170)

In the journal “Pedagogic Talk” the article “The political dimensions of Platonic Pedagogic and Aesthetic perception”. (272000 p. 119-123)

In the journal “Hellenic-Christian Education”, year 53, Athens 460, March 2000, the work “Parents, children’s models” p. 81-89.

In the journal “Education”, issue 480, year 54, 2001 and issue 483, 2001 the articles “the educational deontology in the horizon of globalization” and “The Education as content of practical philosophy” respectively.

In the journal “Analecta” 2000, the study “Education: the objective of Athenian Democracy” (Volume A-2000, journal B, publications of Institute of Eastern Study of Patriarchic Library of Alexandria, p. 241-2498).

In the journal “Inspection of Scientific and Educational subjects” the study “The Pedagogic value of Aristotle’s prudence” p. 106-116 (Athens 2001).

In the same journal (issue 5, 2001), the article “Via life education, clarification and definitions”.

In the journal “Alieus” the article “The role of teacher in the modern society. The deontology and the reality”, p. 15-19 (Magazine of Holy Metropolis of Mantinia and Kinouria, year 33, number 224, October – November – December 2000)

In the journal “Education”, the article “The education as content of Practical Philosophy”, year 54, number 483, (Athens July 2001).

“Via life Education. Clarification and definitions”, journal “Society”, issue 5, Athens 2001, p.71.

“The realism and the romanticism of Nativity” journal “Society”, issue 4, Athens 2001, p. 341.

“The philosophy and the theology of Stoic alienation” journal Plato”, Volume 52 (2001-2002), Athens 2002.

In April 2002, the text “the fable and the Speech” was published in the journal “Poetic ways-Western India” p. 148-150, which was a part of the critical presentation of the collection of poet Vassilis Floros “The memories of Centaurs” in the School of Drama.

In 2001, my Doctoral thesis entitled “Pedagogic structures of Neoplatonic and Christian Aesthetics. Plotinos and Gregorios Nyssis, published by Ellin Publications.

In September – October 2002, the article entitled Anthropologic Clarifications of the bioethics of Saint Gregorios Nyssis, published in the journal “Gregorios Palamas” year 85, issue 794.

In the bimonthly journal of the church of Virgin Mary’s Birth in Rafina, 3rd, issue 18, December 2002, the article entitled “Time and Aesthetic”.

In the journal of Academy of Athens “Philosophy”, the article “EINFACHHEIT ODER IDENTITAT”, Volume 33, p. 205-217, Athens 2003.

In the journal of Academy of Athens “Philosophy” the article “HERACLITES” ANTHROPOLOGY AND SKEPTICISM” Volume 33, p. 265-268, Athens 2003.

In July 2004 in the journal “KOAKA”, the official publication of the association of scientists “The Filitas”, the article “Hippocrates´ Bioethics.

 

 

JOURNALISTIC EXPERIENCE

 

She has journalistic experience. She has collaborated with the Municipal Broadcasting Corporation of Tripoli as a deputy manager of of Tripoli, in the Programme Radio University.

Also, she was the producer of a weekly radio programme, in the 89,4 FM. In the same radio station she was responsible for a second radio programme for 4 years which was about children’s literature.

 

 

CRITIQUES

 

In the journal “Philosophical Education”, year 7th, issue 22, May 2001, a critique for her two books “Philosophical Circumnavigation I, Chapters of Ancient Greek Philosophy” and “Philosophical Circumnavigation II, Chapters of Newer Philosophy”, was published.

In the journal “Philosophical Inspection” issue 54, Volume 12, 2001 a relative critique for the same books was published.

The same books were selected for the International Exhibition of Frankfurt by the same editorial house.

 

 

MEMBER OF COMMITTEES

 

Member of the Olympic Committee of Pedagogic Institute.

Member of the Committee of Human Rights of Pedagogic Institute.

Member of the Greek Pedagogic Company.

Member of the. Greek Philosophical Company.

Member of the. Company of Greek Philologists “Plato”.

Member of the Pan-Hellenic Organization of Women “Panathinaiki”.

Member of the Prefectural Committee of Public Training (NELE), Eastern Attica (2002-2004).

Member of Prefectural Committee of Public Training (NELE), Western Attica (2005-2007).